Gårdens historia


Gårdens historia


I snapphanetid i Bohuslän...


Gården Gusseröd ligger i Ljungs socken och nära gränsen mot Ödsmål. Bredvid ligger fjorden, som mellan fastlandet och Orust sträcker sig från Svanesund till Ljungskile.


Gusseröd liksom närliggande gårdar i röd-området, skall ha bildats under 1200-talet. Gusseröd nämdes 1388 i Röde Bog, som är en förteckning över kyrkligt gods. Enligt Röde Bog ägde både Ljungs och Myckleby kyrkor jord i Gusseröd.

I första jordeboken, som upprättades 1659 för området, upptogs Gusseröd som 3/4 mantal kronogård, men skattebonden Jon ägde halvparten. Kronan tog då "all bögselln", en skatt eller arrende avgift. Under tiden Gusseröd förändrades från att vara helt bondeägt till att endast till hälvten ägas av bonden och till andra hälften av kronan rådde svåra förhållanden i landskapet. Man kan på goda grunder förmoda att kronan tog sin del i Gusseröd på grund av utebliven skatt.

Av domboken för 1750 framgår, att bröderna Simon och Olof ägde vardera 3/8 mtl Gusseröd och att de begärde delning av tomten. Så uppkom Västra och Östra Gusseröd.


Västra Gusseröd är det det som är vår gård idag. Vill man läsa om den släkt som bott på gården Gusseröd innan oss, kan man läsa Arne Bergermo's bok "Snapphanetid i Bohuslän"


Vi blir gårdsägare


Vi letade egentligen efter en mindre hästgård med lite jaktmark till. Men så fick vi höra att John, som bodde på den västra gården i Gusseröd, hade somnat in efter viss tids sjukdom. Gården hade lämnats till försäljning, så vi tog kontakt med mäklaren och fick till en visning. På visningen träffade vi Johns syster Carin, en väldigt trevlig och rar dam. Vi fick väldigt god kontakt med henne och till vår glädje accepterade hon vårt bud. Vid kontraktsskrivning var bouppteckning inlämnad och allt skulle vara i ordning eftersom Carin var enda avtagare till John. Men så dök det upp ett osignerat och odaterat testamente, som gjorde att det skulle det dröja 17 månader innan det blev utrett och vi fick tillträde till gården.


Det mesta på gården var eftersatt. Dom två boningshusen var i bedrövligt skick. Det fanns el indraget i det större boningshuset, men inget vatten och avlopp. Taket hade rasat in på lillstugan och väggarna i matkällaren under den hade sprängt sönder när vatten runnit in mellan stenarna och fryst till. Det var bara att inse att vi inte kunde flytta till gården med en gång. Sedan behövde vi ta ställning till om vi skulle renovera dom bostadshusen som fanns eller bygga nytt.


När det gällde markerna började vi med att underhålla alla diken. Efter det var det dags att ta bort all gammal stängselmaterial som var kvar och göra i ordning gärdena.


Efter ett antal år kunde vi göra en första avverkning på skogen för att finansiera husrenoverin eller nybygge. Efter mycket funderande hade vi kommit fram till att vettigaste lösningen var att bygga ett nytt hus i gammal stil.


Under tiden var det rätt så bra att vi bodde i Branseröd, som inte ligger så långt från gården. Vi blir även två till i familjen innan flytt dit.

Det som var kvar av gamla ladugården.
Gamla ladugården.
Utsikt över gärdena.
Lillstugan rakt fram och stora huset till höger.
Murstocken på övervåningen i stora huset.
Väggarna till matkällaren under lillstugan.
Stora huset.