Biodling


Biodling


I juli 2020 köpte vi två starka avläggare, som skulle bli början på vår bigård. Tyvärr dog båda samhällena utan att vi egentligen förstod varför. Men så är livet med bin, inte alltid man förstår vad som händer... Men tack vare att vi fick ett nytt samhälle från vår mentor Sven-Olof Nilsson, var vi på banan igen. Det samhället höll sig stark hela sommaren 2021 och 2022 utökade vi bigården med en avläggare som också utvecklade sig bra. 2023 gjorde vi två egna avläggare, som vi i slutet av sommaren fick slå ihop till en p g a att vi bara lyckades få fram en drottning.




Gusseröds Bigård 


Våra honungsbin även kallade tambin är av rasen ligustica (Apis mellifera ligustica).

Kuporna är av typen uppstaplingskupa av formatet LN (låg normal).


Första året vi slungade honung var hösten 2022. Eftersom vi slungade så sent fick det bli honung från hela säsongen. Detta första år valde vi att röra honungen för att få kontroll på kristalliseringen. Den blev även godkänd av biodlarföreningen.


Nu andra säsongen 2023 valde vi att slunga en gång på sommaren och så komer vi att slunga en gång till under hösten. Det mesta av sommmar honungen har vi sålt som nyslungad flytande honung.


Målet är att ha fyra produktionssamhällen och att göra avläggare och odla egna stationsparade drottningar.

 


Vår bigård 2023
Vår bigård 2023
Våra första bisamhällen
2020
Årets drottning 2022
med gul prick på ryggen
Årets drottning 2023
med röd prick på ryggen
Fin mat- och yngelram
Fin mat- och yngelram
Första drottningodlingen med T-metoden
som vi provade 2022


Om honung


Honung – från blomma till burk

Bin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina täcker vaxkakans celler är honungen mogen att skördas. Vi tar endast av överskottet och låter bina behålla den mängd honung dom behöver. Ibland lägger vi tillbaka honungsramar om vi ser att det behövs av någon anledning. Innan man slungar honungsramarna tar man bort täckvaxet som bina täckt honungen med. Täckvaxet är jättefint vax, som kan användas till att göra salvor och annat. När man kör slungan slungas honungen ut ur vaxkakorna och rinner ner till botten av slungan. I samband med att vi tappar honungen från slunga till hink brukar vi passa på att grovsila honung från vaxrester och annat bös. Efter det silar vi en gång till genom en finare sil. Den honungen är klar att tappas på burk om man vill ha nyslungad flytande honung. För att få en krämigare eller fastare konsistens ympar man eller rör honungen.

 

Nyslungad (orörd) flytande honung

Den nyslungade nordiska honungen är säsongsvara och kan normalt köpas bara hos den lokala biodlaren under sommarmånaderna. Nyskördad och -slungad är konsistens flytande, men förr eller senare kristalliserar honungen och får fast konsistens vilket är helt naturligt. Hur fort detta går, beror på vilka växter bina samlat nektar ifrån. Vill man njuta nyslungad honung under vintern kan man frysa in honungsburkar och ta fram vid ett senare tillfälle. Honung som har kristalliserat kan också värmas försiktigt för att bli flytande igen.

 

Ympning av honung

Ympning är en metod som används för att honungen ska få finkristallin och smörig konsistens samt en jämn kvalitet. Ympningen görs genom att ca 5-10% finkristallin honung rörs ut noga i honungen som ympas. Ympningsprocessen varierar beroende vilken typ av honung som ympas. Efter ympning tappas honungen på honungsburkar.

 

Rörd honung

Man kan även röra honungen för att få en smörigare, jämnare och mjukare konsistens.

 

Förvaring av honung

Honung ska helst förvaras mörkt och svalt.

 


Första egna honungen
2022
Nyslungad honung
2023


Bi-dragande växter


2023 sådde vi en remsa med (egentligen) fältviltsblandning i kanten på ett av gärdena, men som hade en hel del bi-dragande blommor. Bina hittade dit och vi fick nästan ett andra drag "tackvare" att vi hade sått remissen så sent.

 


Kurser vi gått


Mirjam har gått Biodling nybörjarkurs i Studieförbundet Vuxenskolan Stenungsunds regi med kursledare Sven-Olof NIlsson.

Kursen var på 24 studietimmar fördelade på 8 gånger och med start den 1 oktober 2019.


Robert gick en digital nybörjarkurs i biodling under våren 2021 i Studieförbundet Vuxenskolan regi med kursledarna

Lillemor Bulukin och Eva Carlsson.


Sommaren 2022 gick vi båda en drottningodlingkurs (i form av studiecirkel) på Stenungsunds biodlarförening.


Hösten gick vi båda Biodling fortsättningskurs i Studieförbundet Vuxenskolan Stenungsunds regi med kursledare

Ann-Britt Carlsson.



Det är bra att ha gått minst en grundkurs i biodling innan man skaffar bin för att kunna ta hand om dom på bästa sätt.



Följ Gusseröds Bigård på Instagram @gusserods_bigard