Fältfågel
Första året skaffade vi endast rapphöns för att kunna träna våran första breton. Året efter blev det även fasaner. Sedan köpte vi både och ett tag för att nu bara sätta ut fasaner. Drömmen är ju att få en vild jaktbar stam av fältfågel, men det känns som vi har lång väg kvar...
Rapphöns
Vi började med rapphöns 2013. Vi tyckte det var lagom att börja med 20 stycken 8 veckors fåglar. Till dom hade vi byggt en rejäl "utsättningsbur" av gamla industrigaller, OSB-skivor och takplåt. Runt buren fick det bli 50m fårnät, som ytterligare skydd. Första året gick faktiskt väldigt bra tyckte vi.
Fasaner
Andra året 2014 skaffade vi även fasaner. Vi byggde två utsättningsburar till dom, som vi pacerade på två olika ställen på markerna. Med det visade sig inte spela någon roll med placering av burarna. Dom tar sig dit där dom trivs bäst. Utsättning av fasanerna gick annars bra och dom fick dessutom året efter kycklingar ute i det fria.
Förbättringar på utsättningsburarna
Följande år har vi försökt göra en del förbättringar på dom befintliga burarna.
Voljär
2017 byggde vi en voljär i anslutning till gamla mjölkboden. Den har två avdelningar med dörr mellan avdelningarna både inne och ute. Tanken var att ha rapphönor och fasaner åtskillda, men det verkar fungera att ha dom ihop. Stommen är byggd av tryckimpregnerat virke. Längst ner runtom satte vi målade plywoodskivor och på ovandelen pustnät. Till tak spände vi upp kraftig voljärnät. För att rovdjurssäkra gjorde vi en del åtgärder, som vi läst oss till. Dels så klämde vi putsnät mellan bottenramen och plywoodskivorna och vek ut den 3-4 dm ut från voljären längs marken. Vi drog även eltråd ca 1dm ovan mark och ovankant på plywoodskivorna strax innan putsnätet.
Numera används huset och voljären till våra tamhöns och ankor.
Viltremiss för fältviltet
2023 fick vi äntligen tummarna ur och så första viltremissen. Vi valde en färdig fältvitsblanding.Vi var lite sent ute, men det blev riktigt bra. Våra bin gillar den i alla fall, men det återstår att se om fasanerna hittar dit och tycker att det är en bra grej.
Kurser
Förutom att fråga vänner med kunskap i ämnet, har vi försökt gå lite olika kurser. Bl a :
- Heldagskurs på Öster-Malma den 29 april 2017 "Hur du gynnar fältviltet på din mark"
med jaktvårdskonsulent Claes Lindström (kursansvarig), samt
Carl von Essen (kursledare) som är utbildad av Game Conservancy Storbritannien
och även projektledare för rapphönsprojekt Öland
- Heldagskurs på Kvarnalyckan den 5 maj 2018 "Viltvård med inriktning på fältvilt"
med Kalle stolt
Copyright @ All Rights Reserved